Panel používateľa

Ako doplniť energiu pri práci v kancelárii?

Stáva sa Vám, že už ráno prídete do kancelárie unavení? Dlhý večer, nedostatočný alebo zlý spánok, dlhodobá únava... Treba sa však rýchlo prebrať a sústrediť na prácu. Čo spravíte väčšinou ako prvé po príchode do kancelárie? Ešte si ani kabát nevyzlečiete, a hneď si pripravíte šálku na kávu? Zalievaná, presso, latté, s cukrom, mliekom, či bez... Káva ráno musí byť :-) Ale pozor! Káva môže doplniť energiu len vtedy, ak sa ešte jej zvyšok nachádza v tele, preto ak ste totálne vyčerpaní, môže mať práve opačný účinok, cítite sa ešte viac ospalí a malátni. Odporúčaná maximálna denná dávka kávy je 300 mg, čo sú asi štyri šálky.

O káve sa toho popísalo už veľa. O jej pozitívnych ale aj negatívnych účinkoch. Nie všetci ju môžu piť bez obáv, preto vhodnou alternatívou je zelený čaj. Okrem kofeínu obsahuje ďalšie povzbudzujúce látky ako teofylín a teobromín. Triesloviny znižujú rýchlosť vstrebávania kofeínu, čím predĺžujú jeho účinok. Obsahuje tiež množstvo vitamínov a antioxidantov, ktoré spomaľujú starnutie a zvyšujú imunitu.

Vo forme tabletiek alebo čaju si môžete kúpiť ginko. Zlepšuje krvný obeh, čím prekrvuje mozog a zlepšuje sústredenie. Tým že sa lepšie prekrvujú končatiny, stráca sa pocit studených rúk a nôh. Tiež vraj lieči potenciu a predĺžuje život.

Guaranín má rovnako ako kofeín stimulačný účinok, avšak uvoľňuje sa postupne počas celého dňa. Guaranu možno konzumovať vo forme tabletiek, nápojov a tiež cukríkov.  

Energeťáky sú len pre skutočne odolných. Obsahujú totiž vysokú dávku kofeínu, taurínu, guarany a podobných povzbudzujúcich látok. Táto kombinácia zaberá naozaj rýchlo, ale môže mať negatívne účinky v podobe búšenia srdca, porúch zraku až bezvedomia.

Všetkého veľa škodí. Ale ak to nepreháňate s kávou a jej podobnými povzbudzovákmi, dodržiavate pitný režim, občas sa vyvetráte na čerstvom vzduchu a dokážete po práci relaxovať, energia sa cyklicky obnovuje a všetko zvládate v pohodičke. 

 

 

 

Napíšte nám!

Kontrolný kód

i
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie