Panel používateľa

Ako si správne vybrať papier?

4 kritéria pre výber správneho papieradrevo

Papier sa vyrába z dreva... To vie každý...  Avšak nie je papier ako papier...

Papier sa vo všeobecnosti delí na fotopapierkancelársky papier, baliaci papier špeciálny papier.

Ako vybrať vhodný papier? Podľa štyroch rozhodujúcich kritérií:

1. Jas
2. Priehľadnosť
3. Hmotnosť
4. Textúra

 

1. Jas (brightness)

určuje svetlosť alebo tmavosť vytlačených dokumentov. Označuje sa škálou od 1 do 100. Vyššie číslo znamená lepší kontrast. Na bežnú tlač postačuje papier s označením 80, ak však chcete lepší kontrast hľadajte papier s označením 95 až 97.

2. Priehľadnosť  (opacity)

Podržte papier oproti svetlu. Nepresvitá alebo vidíte, čo je vytlačené na druhej strane? Takýto papierov nie je vhodný na obojstrannú tlač, vtedy treba siahnuť po ,,hrubšom“ papieri.

 3. Hmotnosť (weight)

Kvalitnejši papier je ťažší a prepustí menej svetla. Na bežné tlačenie a kopírovanie veľkého množstva dokumentov postačí papier s hmotnosťou 70 – 80g, na brilantnú farebnú tlač je vhodný 120g papier, top kvalitu predstavuje 200g papier.

4.Textúra (texture)

Sledujte, ako papier vyzerá a aký je na dotyk. Papiere s hladkým povrchom sú vhodnejšie do atramentových a laserových tlačiarní, štrukturované papiere využijete na rôzne druhy pozvánok.

 

Vyhadzujete papier? Radšej recyklujte!recyklacia

Papier sa môže recyklovať 5-8 krát. Každým recyklovaním sa vlákna celulózy skracujú. Kratšie vlákna sa využívajú na výrobu toaletného papiera, ak sú už príliš krátke, ešte vždy sa môžu použiť na kompostovanie. 

 

 

 

 

Napíšte nám!

Kontrolný kód

i
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie