Panel používateľa

Čo je stupeň utajenia pri skartovačke?

Stupeň utajenia sa dá charakterizovať ako spôsob, akým sú dokumenty “nasekané”. Laicky povedané, čím menšie kúsky skartovačky alebo skartovače dokument skartujú, tým zložitejšie je “poskladať” pôvodný dokument a tým ťažšie sa z odpadu dá získať pôvodná informácia. Platí formulka “čím menšie kúsky – tým vyšší stupeň bezpečnosti”.

Spôsoby, akým skartovačky režú dokumenty na menšie kusy sú prakticky len dva:

  1. 1.      Pozdĺžny rez – Dokument je prerezaný len v jednom smere a výsledkom je pásik o dĺžke skartovaného dokumentu. Tento spôsob sa využíva pri skartovačkách so stupňom utajenia 1, 2 a 3. Jeho výhodou je menšia energetická náročnosť a spravidla aj menšie opotrebenie rezacích nožov. Skartovačky s týmto spôsobom rezu (tým, že režú dokument na väčšie kusy) sú schopné skartovať naraz väčšie množstvo dokumentov ako rovnaké skartovačky s priečnym rezom a zároveň sú o poznanie rýchlejšie. Medzi nevýhody patrí hlavne nutnosť častejšieho vysypávania zberného koša
  2. 2.      Priečny rez – Dokument je prerezaný v oboch smeroch (pozdĺžne aj priečne) a výsledkom je malý kus v tvare obdĺžnika. Tento spôsob rezu sa používa pri všetkých ostatných stupňoch utajenia.

 

Vo svete existuje mnoho štandardov pre skartáciu dokumentov. V Európe je zaužívaná norma DIN 32757 nemeckého normalizačného úradu (Deutsches Institut für Normung). Rozdeľuje stupne utajenia do šiestich kategórií DIN 1 až DIN 6, pričom 1 je najmenej bezpečný a 6 je najbezpečnejší spôsob skartácie. Či už sa jedná o skartovačky HSM alebo o skartovačky IDEAL alebo o iných výrobcov skartovačiek – túto normu používa prakticky každý.

 

 

DIN 1

Pozdĺžny rez na pásiky s maximálnou šírkou 12mm. Používa sa takmer výlučne v malých osobných skartovačkách určených do domácnosti a všade tam, kde nie je potrebné sa obávať o únik informácií.

 1

 

 

 

 




DIN 2

Pozdĺžny rez na pásiky s maximálnou šírkou 6mm. Úroveň 2 je najnižšia odporúčaná vo firemnom prostredí, pri skartovaní kreditných kariet alebo citlivých dokumentov v domácnosti ako sú napríklad výpisy z bežného účtu.

2

 

DIN 3

Pozdĺžny rez na pásiky s maximálnou šírkou 2mm. Rez so stupňom utajenia 3 je potrebné použiť pri skartovaní akýchkoľvek, čo i len trocha citlivých firemných dokumentov, marketingových plánov, zákazníckych informácií a podobne.

 3

 

DIN 4

Priečny rez na veľkosť 2x15mm. Stupeň 4 je odporúčaný pre všetky vysoko citlivé informácie z firemného prostredia. Je úplne dostačujúci pre väčšinu bežných firiem. Vyšší stupeň utajenia ako 4 potrebujú zväčša len vládne inštitúcie.

 4

 

DIN 5

Priečny rez na veľkosť 0,8x12mm. Ešte donedávna najvyšší možný stupeň utajenia podľa normy DIN. Používa sa v bankovom sektore, vo vládnom prostredí, vojenskom priemysle alebo v tajných službách.

 5

 

DIN 6

Priečny rez na veľkosť 0,8x4mm. V súčasnosti najvyšší stupeň utajenia podľa normy DIN. Skartovanie na túto úroveň požadujú len tí najparanoidnejší šéfovia.

 6

 

Rozmery Skartovaných Útržkov Podľa Normy DIN 32757

 

  • DIN 1 = 12 mm prúžky

  • DIN 2 = 6 mm prúžky

  • DIN 3 = 2 mm prúžky (dôverné)

  • DIN 4 = 2 x 15 mm častice (citlivé)

  • DIN 5 = 0,8 x 12 mm častice (Prísne tajné alebo utajované)

  • DIN 6 = 0,8 x 4 mm častice (Prísne tajné alebo utajované)

Napíšte nám!

Kontrolný kód

i
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie